Добавить статью Веселе помістя

Дата материала: 01 мая 2006
Этот материал размещён в газете "Быть добру". Вы можете оформить подписку на печатный вариант газеты. Подписаться…
Вже рік як ми (я та коханий чоловік Євген) почали творити наше «Веселе помістя» . А до того майже рік ми шукали своє місце на цій землі. Об’їздили, напевно майже всю Київську область і не тільки.

Уявила і пригадала себе рік назад. Я вивчала різноманітні сайти по огородництву. Агротехніка яку вони пропонували, в основному,  була досить стандартною і дуже трудомісткою. З другої сторони деякі прийоми (перекопка,  внесення мінеральних добрив, хімічна боротьба із шкідниками і тд.) – геть суперечили моїм поглядам щодо ставлення до землі і любовного господарювання на ній. Дуже допомогли книжки Н. І. Курдюмова «Розумний город»  та «Розумний сад».. Розповідь, яку я пропоную далі була б цікавою для мене тоді і зараз.  

 
Отже пропоную вам розповідь про те, що і як я вирощувала на своїх грядочках. Про те що вдалося, а що ні.
 
Земля в нашому помісті дещо кислувата та піщана (скрізь росте багато щавлю). Високо ґрунтові води. Тому грядочки формували високими. Спочатку планувала обгороджувати, а потім вирішила, що це занадто трудомістко. На формування 16 грядочок довжиною 10 метрів і шириною 1,4 метра ми  з чоловіком затратили 9 днів. Гній – два невеличких вози вносили при формуванні грядок.
А далі сіяла, леліяла, любила так як підказувало серце. Що і як вийшло  - в  таблиці.
 

Що посадила

Агротехніка

 Думки і зауваження

Картопля

Пророщувала картоплю в суміші тирси та землі три тижні.  Висадила разом із капустою та квасолею. На деяких картопляних грядках посіяла чорнобривці. Додавала попіл в кожну лунку при посадці. Мульчувала торішньою травою.

Після посадки картоплі випав був сніг. Проте на повністю вкриті травою росточки він не вплинув.

Картопля виросла велика, проте дуплиста в середині. Чи це проблема сорту чи агротехніки ще не знаю. Колорадський  жук картоплю їв незважаючи на чорнобривці і квасолю, що росли поряд. Довелося купити в клубі органічного землеробства екологічно безпечний препарат і потравити. Можливо потрібно висівати чорнобривці раніше. Щоб вони цвіли, коли з’являється колорадські жуки, а то вони зацвіли тоді, коли вже час збирати прийшов.

Квасоля та горох

Сіяла на початку травня. Квасолю разом із картоплею. Горох разом із редискою. Горох попідв’язувала до шпалери.

Проблем із цими рослинами не було. Для гороху шпалера обов’язкова. Гороху можна сіяти більше. Влітку їли скільки хотіли, а законсервувати я змогла лише дві баночки.

Салат і шпинат

Ростуть легко. Сіяла попід картопляними грядками і між морквою. Висівала в різні періоди.

Салат і шпинат дуже смачні рано навесні, а от в літку, особливо в його кінці ні салату ні шпинату якось не хочеться. Тому думаю, що не варто їх висівати постійно з інтервалом в два тижні, як рекомендується достатньо одного двох раз.

Капуста

Ранню і пізню білокачанну цвітну і пекінську капусту вирощувала через розсаду на підвіконні квартири в пів-літрових пластикових стаканах. Без пікіровки. Проколі і кольрабі – сіяла зразу на грядки.

Розсаду капусти, що залишилась спробувала вирощувати серед трави.

Розсада прийнялась майже вся (дві рослинки досаджувала). Броколі вдалася гарно. Пекінська капуста зразу зацвіла і зелені не дала. Цвітна та пізня білокачанна виросли  маленькими. Рання білокачанна, кольрабі  – більш менш. Думаю причина в тому, що капуста вимоглива до якості землі.

А серед трави капуста взагалі не росла, головки не в’язались. ЗЕМЛЮ ПОТРІБНО ЗРОБИТИ, А ТОДІ САДИТИ!

Кукурудза та огірки

Кукурудзу висівала в середині травня, а в кінці висаджувала  огірки, через розсаду. Сподівалась, що кукурудза буде опорою для огірків.

Кукурудза вдалася на славу. Проблем із нею не мала. Для консервації варто брати молоду кукурудзу. Огірків ми майже не їли. Було їх мало і маленькі. Причини – недостатня кількість поливів. Вимогливість огірків  до якості ґрунту.  Можливо, варто висівати раніше, а не вирощувати через розсаду.

Морква та цибуля

Висіяла по три рядки на грядці. В одному рядку і морква і цибуля.

У міжряддях росло багато зілля, тому гадаю потрібно висівати не втри, а в чотири рядки. А так виросла гарна і цибуля і морква.

Бурячки червоні

Висівала на початку травня.

Багато ще маленьких паростків бурячків поїли мурашки. Бурячки були кращі там де більше гною.

Селера

Вирощувала по інструкції через розсаду із пікіровкою.

Виросла дуже дрібна. Можливо варто спробувати інший сорт, а можливо покращити якість грунту.

Редиска

Висіяла лише на початку травня.

Так багато і такої великої та смачної редьки ми ще не їли. Вона була величиною із мій кулачок і не червива. Висновок: редька любить цілину.

Помідори

Вирощувала низькорослі ранні. Розсаду вирощувала самостійно на підвіконні. З пікіровкою.

Помідорами ласували не довго. Фітофтора скоротила час плодоношення. Варто – більш уважніше ставитися до рослин, краще підв’язувати. Можливо також варто обробити рослини безпечними препаратами.

Перець

На розсаду висіяла разом із помідорами.

Перець довго сходить – тому висівати варто рано. Попробували ми лише той перець, що залишився рости в горщику на підвіконні. Перець – гарний вазон!

Гарбузи та кабачки

Вирішила вирощувати просто посеред поля. Зробила луночки. Замульчувала навколо і…

Гарбузи лише зацвіли, а кабачки  - ні.  Висновок – треба спочатку зробити землю а тоді саджати.

Петрушка

Посіяла між ягодами. Декілька корінців посадили в ящик – свіжа петрушка всю зиму.

Осінню коріння попід’їдали миші. Що від неї залишилось подивлюсь весною.

Також посадила на своїх грядочках м’яту, кріп, коріандр, грибну траву, різні квіти. Загалом думаю з часом в мене буде все краще і краще вдаватися.

Сподіваюсь мій маленький досвід комусь стане в пригоді.

З повагою Балун Марина.

Материал из родового поместья
Дата материала: 01 мая 2006
Разместил(а): Вячеслав Богданов, 01 мая 2006, 00:00

Подпишись на нашу рассылку